Čitaonica za slepe na Naučnom odeljenju u Narodnoj biblioteci Smederevo

Naučno odeljenje Narodne biblioteke u Smederevu bogatije je za još jedan fond. Reč je o gotovo svim publikacijama koje slepe i slabovide osobe mogu da čitaju uz pomoć novog kompjuterskog softvera.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i gradu Smedereviu slepi i slabovidi mogu da koriste specijalni softver, i u Narodnoj biblioteci u Smederevu pročitaju bilo koji roman, časopis, novinu ili stručnu literaturu. Nov računar i softver, vredni 200 hiljada dinara, namenjeni slepim osobama, rezultat su rada profesora Vlade Devića sa fakulteta u Novom Sadu. Ova oprema sadrži softver, čitač ekrana, sintetizator govora i optičko prepoznavanje znakova. Sada samo prostim skeniranjem teksta i njegovim prebacivanjem u word dokument, slepim i slabovidim osobama sintetizovan glas pročititaće bilo koji deo teksta

Ova novina u Biblioteci grada značajna je za sve slepe i slabovide, jer će im sada sve vrste publikacija biti dostupne, rekao je direktor Biblioteke prof. Dragan Mrdaković u prisustvu predstavnika gradske organizacije slepih
Savez slepih Srbije ovoj ustanovi pokloni nekoliko knjiga na Brajevom pismu i u elektronskom obliku, uključujući i priručnik za opismenjavanje slepih osoba.Brajevo pismo je standard i univerzalno pismo za slepe, istakao je Ranko Burić, mr engleskog jezika i književnosti, i ma koliko ja bio konzevativan što se novih tehnologija tiče, ovaj softver je veoma značajan za sve, a naročito one koji se obrazuju, uče i bave naučnim radom.
Računar sa novim softverom za slepe postavljen je na Naučnom odeljenju i svi zainteresovani ga mogu koristiti svakodnevno u okviru radnog vremena gradske Biblioteke.    

Preuzeto sa: http://www.smederevo.org.rs/OpstinaSmederevo-U-Smederevu-otvorena-biblioteka-za-slepe_754_lat