U bibliotekama

RESURSI su organizacije i institucije koje imaju opremu u vidu asistivnih tehnologija i koje su spremne da drugim korisnicima prenesu svoja iskustva, znanja i veštine.

Potkategorije

 • Narodna biblioteka Srbije

  Центар за слепе и слабовиде са читаоницом пружа библиотечке и информационе услуге корисницима са оштећењем вида.
  Располаже најсавременијом опремом која се данас производи у свету и обједињава све до сада заступљене услуге за слепе и слабовиде у Србији.
  Центар се налази у простору на галерији НБС и обухвата читаонички и канцеларијски простор, као и простор за смештај посебне информатичке опреме.

   

 • Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" Kragujevac

  Narodna biblioteka ''Vuk Karadžić'' obezbedila je računarsku opremu sa odgovarajućim softverom za slepe i slavobovide korisnike.
  Zahvaljujući prilagođenoj tehnologiji sa Brajevom tastarurom, oni će moći da u čitaonici gradske biblioteke koriste literaturu i zvučne knjige.
  Vrednost projekta je preko 660.000 dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i grad Kragujevac.

 • Narodna biblioteka Smederevo

  Zahvaljujući Ministarstvu kulture i gradu Smedereviu slepi i slabovidi mogu da koriste specijalni softver, i u Narodnoj biblioteci u Smederevu pročitaju bilo koji roman, časopis, novinu ili stručnu literaturu. Nov računar i softver, vredni 200 hiljada dinara, namenjeni slepim osobama, rezultat su rada profesora Vlade Devića sa fakulteta u Novom Sadu. Ova oprema sadrži softver, čitač ekrana, sintetizator govora i optičko prepoznavanje znakova. Sada samo prostim skeniranjem teksta i njegovim prebacivanjem u word dokument, slepim i slabovidim osobama sintetizovan glas pročititaće bilo koji deo teksta

 • Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” - Beograd

  Студенти са хендикепом могу да искористе предности рада Центра за дигитализацију Универзитетске библиотеке, чија су они приоритетна корисничка група.

  Студенти са хендикепом, који су уједно чланови Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, могу упутити захтев за дигитализацију грађе путем електронске поште на адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Захтев ће бити размотрен истог дана. Материјал, специјално дигитализован за потребе студената са хендикепом, биће им доступан у складу са одредбама Закона о ауторским и сродним правима.

 • Biblioteka Matice srpske - Novi Sad

 • Gradska biblioteka u Novom Sadu

  "Gradska biblioteka ima čitav niz projekata kojima se trudi da privuče osobe sa invaliditetom da postanu naši korisnici i da ravnopravno koriste naše usluge. Trudimo se da budemo što otvoreniji i izađemo u susret svim građanima"

 • Biblioteka za slijepe Crne Gore

   

  Biblioteka ima status Javne Ustanove čiji je osnivač Vlada Crne Gore. Sredstva za rad osiguravaju se iz Državnog budžeta. Biblioteka pripada dijelu pokretne kulturne baštine Crne Gore.

 • Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini

  Biblioteka Sarajevo

   Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH. Slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu. Raspolaže knjižnim fondom od 27.071  bibliotečke jedinice u tehnikama za slijepe  na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste 1.258 slijepih i slabovidnih korisnika svih uzrasta širom BiH, u republikama ex-Jugoslavije i bosanskohercegovački slijepi građani koji žive u inostranstvu. Biblioteka ima isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korišćenja knjiga i časopisa su besplatne.