Informatičko opismenjavanje

Ужичка Народна библиотека, уз подршку Министарства културе и информисања, кроз различите активности, већ две године ради на информатичком описмењавања суграђана. Обуку за рад на рачунару, кроз пројекте "Кликни и упознај дигиталне изворе информација", "Услуга за све" и "Пронађи и користи информације", до сада је прошло више од 1.100 Ужичана.

Годинама је учила друге, али сада је у пензији и попут осталих на обуци за рад на рачунару, упркос завидном животном и радном стажу, одлучила се за стицање нових сазнања.

"Четрнаест година сам у пензији, 36 година сам радила и схватила сам да сам и после толико рада са децом остала неписмена за неке ствари и онда сам се одлучила да додјем овде у Библиотеку", каже Милица Глогињић из Ужица.

Рад на информатичком описмењавању, ужичка Библиотека, почела је са особама средње и старије животне доби, а потом, уз посебну обуку и опрему, проширила на школарце, слепе и слабовиде особе.

"Треба сви да знамо рад на компјутеру. Научио сам да откуцам име и презиме и знам још неке речи", каже Раде Ћалдовић.

"Пројектом је набављена нова опрема, нови рачунари, скенер и потребни софтвери за слепе особе и слабовиде особе како би и они могли да чују садржај са екрана изговорен на српском језику", каже Душица Мурић, аутор и реализатор пројекта.

У зависности од групе корисника, све, иначе бесплатне обуке, трају од 15 дана до три месеца и за њих влада велико интересовања.

"Курс је подељен у два нивоа. Он се састоји од основног курса креирања и коришћења основних операција и други ниво који говори о преузимању фајлова са интернета и електронске поште", каже Миљан Ћетковић, реализатор обуке.

"Циљ ових пројеката је да Библиотека своје услуге прилагоди потребама својих суграђана, а такође да утиче на развој информационе писмености у локалној заједници", каже Драгослава Радаљевић, аутор и реализатор пројекта.

Кроз до сада спроведене обуке прошло је  готово 150 старих, слепих и слабовидих Ужичана, али и више од хиљаду ђака завршних разреда основних и средњих школа, којима ће се, ускоро прикључити и просветни радници.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+381 31 513 552

Izvor: Radio-televizija Srbije